Gezonde basisschool van de toekomst

De werkgroep Gezonde Basisschool van de Toekomst maakt werk van twee ambities van Leefstijlakkoord Venlo.

1. Jeugd in de basisschoolleeftijd eet gezonder, drinkt meer water, beweegt meer, heeft een gezonder gewicht en ook minder conflicten

  • Deze ambitie wordt uitgevoerd in zeven wijken en dorpen:
  • Basisschool Mikado (Vastenavondkamp – Blerick)
  • Basisschool Harlekijn (Klingerberg – Blerick)
  • Basisschool Kleur-Rijk (Venlo-Noord)
  • Basisschool Toermalijn (Op de Heide – Tegelen)
  • Basisschool Natuurlijk! (Vossener – Blerick)
  • Basisschool de Wegwijzer (Lomm)
  • Basisschool de Startbaan (Velden)

Deze scholen werken of gaan werken volgens het principe van de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Dit is een totaalconcept waarin onderwijs, gezondheid, kinderopvang, peuterspeelzalen en vrije tijdsbesteding (muziekles, sportclub) in een geïntegreerd dagprogramma in school en mogelijk ook in een naschools aanbod worden aangeboden. Denk hierbij aan: gezondheidseducatie, gezondheidsbevordering, veilige schoolomgeving, voldoende onderwijstijd, sport, beweging, ontspanning, cultuur, aandacht voor leefstijl, gezonde voeding en gezonde maaltijdvoorzieningen

2. Tegengaan voedselverspilling en stimuleren gezonde voeding(educatie)

De praktijk leert dat supermarkten en restaurants wekelijks voedsel weggooien, omdat het over datum is c.q. dreigt te gaan. Tegelijkertijd is er nog veel winst te boeken als het gaat om gezond eten in huishoudens. En ten derde maken scholen zich sterk voor educatie als het gaat om gezonde voeding. De Gezonde Basisscholen van de Toekomst gaan actief aan de slag met gezonde voeding. Eén van de denkrichtingen is dat scholen kooffaciliteiten kunnen krijgen. Leerlingen zouden onder begeleiding voedsel dat bijna over datum is van supermarkten en restaurants kunnen bereiden tot een gezonde maaltijd voor inwoners van de wijk of het dorp en dat in een pop-up restaurant op school kunnen aanbieden. Leerlingen trainen op deze wijze vaardigheden als koken, gastheer/gastvrouw, communicatie en marketing, uitserveren eten en rekenen.

Claudia Smeets
(procesbegeleider werkgroep Gezonde Basisschool van de Toekomst)
c.smeets@venlo.nl

Jonge verslaggevers volgen GBT op De Wegwijzer in Lomm

Basisschool De Wegwijzer in Lomm is een van de Gezonde Basisscholen van de Toekomst. Roos en Jop zijn twee leerlingen van De Wegwijzer. Als verslaggevers volgen zij het proces van hun school om een gezonde basisschool te worden.

Multimedia GBT campagne op De Toermalijn in Tegelen

In de periode april tot en met oktober 2022 kunnen de leerlingen van IKC De Toermalijn in Tegelen vier stickers sparen die ze op een poster kunnen plakken. Als ze de poster met vier stickers inleveren voor de Herfstvakantie, krijgen ze een leuke, gezonde beloning. Op iedere sticker staat een QR-code. Als je die scant met je telefoon of iPad, kun je naar filmpjes kijken waarin leerlingen van IKC De Toermalijn de hoofdrol spelen. De filmpjes gaan over IKC De Toermalijn. Ieder filmpje wordt afgesloten met een opdracht (call to action). De kinderen kunnen de opdracht uitvoeren en daarvan een filmpje of foto maken. De leukste filmpjes worden beloond met een prijs.